slider image
la munte - Airsoft
header line

Airsoft - 
este un sport in care jucatorii simuleaza o lupta, un razboi sau alte scenarii militare folosind tactici militare autentice si replici ale armelor de foc precum si ale echipamentelor militare autentice.Replicile de airsoft folosesc ca munitie bb(bile) de plastic de 6mm sau 8 mm care cantaresc intre 0.20g si 0.48g.

Fata de paintball exista asemanari dar si diferente: asemanarea ar fi cu privire la efortul fizic si prin faptul ca si la paintbal se folosesc niste replici ale armelor de foc; deosebirile sunt chiar aceste arme care la paintbal trag cu bile umplute cu vopsea astfel incat sa lase urme pe cel lovit iar la airsoft lipsa semnelor vizibile impune onestitatea celui lovit de a recunoaste si a iesii din joc; o alta diferenta este accea ca airsoft se practica in locuri izolate neamenajate(padure, cladiri dezafectate). Jocurile de airsoft pot fi mult mai complexe cu un numar mult mai mare de participanti care adopta un anumit rol in functie de strategia impusa de liderul din teren.


Exista mai multe clasificari ale armelor de airsoft: in functie de munitie 6mm si 8mm; in functie de puterea cu care iese bila pe teava avem intre 90m/s pistoale, arme scurte si 170m/s carabine,arme lungi cu luneta; in functie de mecanismul de tregere avem arme Aeg cu baterie si gearbox, arme spring, cu arc si incarcare manuala si arme cu gaz sau co2.Toate acestea sunt limitate legal la 220 m/s.

Din punc de vedere legal replicile de airsoft sunt considerate jucarii(toys) dar sa nu depaseasca limita de viteza de 220m/s. Detinerea lor nu presupune nici o autorizare sau declaratie prealabila.Cu toate acestea majoritatea cluburilor si bunul simt recomanda ca replicile sa nu fie tinute la vedere in locuri publice si sa fie folosite doar la joc.

MODURI DE JOC

Si aici se pot face mai multe clasificari dar cea mai importanta clasificare este in functie de tipul terenului pe care se desfasoara jocul, si avem:

CQB, URBAN, WOODLAND

CQB sau Close Quarters Battle - este o modalitate de lupta in care o unitate mica de lupta angajeaza inamicul la distante foarte scurte. CQB se desfasoara numai in interiorul cladirilor cu replici a caror putere sa fie limitata si cu o tactica specifica trupelor speciale de asalt.

Urban este un amestec de cqb cu woodland. Creste numarul de participanti; misiunile si rolurile se diversifica pentru ca se angajeaza si in afara cladirilor si in interiorul lor.

Woodland este o lupta cu multi participanti (minim 20); se desfasoara in spatii deschise (padure , campuri, dealuri, munti) unde se poate pune in practica strategia militara specifica armatei.

previous
image image image
previous